Zonnezeilen maken schepen duurzamer

Schepen kunnen verticaal gemonteerde zonnepanelen gebruiken als zeil, om tegelijkertijd stroom op te wekken én minder brandstof te gebruiken. Het Japanse bedrijf Eco Marine Power bouwt dit soort zeilen en test dit jaar of ze goed genoeg werken om te installeren op grote vrachtschepen.

De uitvinding van Eco Marine Power klinkt simpel: een licht gebogen, rigide zeil dat wind kan vangen en zo een schip (gedeeltelijk) voort kan drijven. Op de voorkant van het zeil installeert het bedrijf zonnepanelen, die gebruikt worden voor verlichting en andere elektrische behoeften op het schip. Met een dozijn van zulke zeilen kan een groot schip 10 procent brandstof besparen, schat het bedrijf. Bovendien kunnen de zeilen opgeborgen worden als er tegenwind is zodat het schip geen hinder ondervindt.

Testen op het land

De eerste volledige versie van het zonnezeil was in maart af. Binnenkort begint Eco Marine Power met tests op land, om te kijken hoeveel wind het zeil vangt en hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt. De verwachting is dat het scherm 1 kilowattpiek kan leveren. Hoeveel windkracht het precies opvangt, moet nog blijken uit de experimenten.

Uiteindelijk wil het bedrijf een oceaantanker voorzien van de schermen. Met 15 exemplaren kan het brandstofverbruik aanzienlijk omlaag, denkt het bedrijf: maximaal 15 procent. Voor kleinere schepen is de winst van een aantal zonnezeilen nog groter: er kan tot wel 40 procent minder brandstof gebruikt worden.

Scheepvaart is vervuilend

De scheepvaart is na de luchtvaart een van de moeilijkst te verduurzamen sectoren. Veel grote schepen varen op stookolie, een vervuilende maar goedkope brandstof. Met de ongekend lage olieprijzen wordt het nog voordeliger om deze brandstof te gebruiken. Lage olieprijzen waren ook de reden dat het rigide zeil, dat Eco Marine Power gebruikt, in de jaren ’80 geen succes werd.

Inmiddels is duurzaamheid in de scheepvaart een belangrijker issue geworden, waardoor de zeilen deze keer mogelijk wel slagen. De combinatie met zonne-energie helpt de terugverdientijd van de zeilen mogelijk. Ook werkt Eco Marine Power aan een volledig duurzaam systeem, met de zeilen, zonnepanelen en een batterij. Zo hoeft het schip maar weinig olie te gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Andere zonnecellen

Het bedrijf spreekt al met verschillende scheepvaartbedrijven die het systeem willen uitproberen. Dit jaar moet het ontwerp van het zeil definitief worden; mogelijk wordt het type zonnecel op het zeil nog aangepast, om meer stroom op te wekken.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl