Zinvolle currency: Ziny

Ziny staat voor ‘Zinnige Currency’. Met zinnig wordt bedoeld: Geen schuld, geen speculatie en eerlijk (bij de euro’s, dollars, etc. gaat de de winst van het maken van geld primair naar de banken).
Het idee is dat elke gemeente of organisatie zelf een ‘Ziny node’ (een gebruikersgroep) kan aanmaken, waarbij er zelf een naam voor de currency gekozen kan worden. Er is 1 Proof of Concept ‘node’ (genaamd Ziny-PoC). Amersfoort, Bussum en Hilversum zijn gestart.
Ziny is meer dan een ‘geld’systeem (het is geen geld), het is vooral ook een manier om onze basiseconomie in de 21e eeuw anders te organiseren. En daarmee raakt het 1 op 1 met een zinnige en vitale inrichting van de vaak genoemde participatiesamenleving. Het werkt in essentie heel simpel: Door het doen van 1 uur gemeenschapswerk (te bepalen door de gebruikersgroep) maak je zelf 1 Ziny. Deze is daarna uit te wisselen als zijnde een soort geld. Ziny kan niet bestaan zonder de gebruikersraad die de gemeenschaps werkstroom (workflow) bepaalt.
Kijk verder op:
http://www.ziny-currency.org