Visie van een ademcoach

Iedere nacht komt de opruimdienst bij je langs. Afvalstoffen worden ’s nachts via lever en gal naar de uitscheidingsorganen gebracht. In de ochtend elimineer je dit via je huid (zweet), je tong, je urine en je ontlasting. Met iedere uitademing zet je de afvalzakken buiten.

De belangrijkste afvaluitscheider echter is je adem.
Je doet het nu, op dit moment, en dat wel 20.000 keer per dag. Via je uitademing raak je het grootste gedeelte (meer dan 70%!) van je toxische stoffen kwijt.

Drie bewuste ademhalingen
De snelste manier om weer in lijn te komen met jezelf en weer in te dalen in kalmte is je aandacht naar je adem te brengen.
Met drie bewuste kalme ademhalingen verandert er al iets in de biochemie van je bloed. Dat heeft direct effect op je emoties en dat merk je meteen.

Als je ademhaling gedeeltelijk wordt geblokkeerd, verandert de CO2 en O2 verhouding in je bloed. Deze onderlinge fysiologische verhouding in je bloed bepaalt de mate van zuurstofopname door je weefsels en organen. Bij de juiste biochemische verhouding wordt de zuurstof als het ware door de CO2 uit je bloed naar je cellen gestuwd.

Met een mondkapje adem je je eigen CO2 in en dit zorgt voor een slechtere verhouding in je bloed wat weer leidt tot verminderde zuurstofopname door je lichaam.

Bovendien scheidt je dus veel minder afvalstoffen uit. Sterker nog, als je een mondkapje draagt adem je dus ook voortdurend je eigen afvalstoffen weer in.

Onze hersenen krijgen vervolgens niet voldoende zuurstof

Gevolg, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, wazig zien, mentale mist, maar ook hartkloppingen of druk op de borst kan een gevolg zijn, zeker als je het langer draagt.
Zeker voor kinderen gezien de ontwikkeling van hun hersenen een hele kwalijke zaak.

Niet lekker bezig
Aan de binnenkant van de mondkapjes hopen de bacteriën zich op. Die je dus ook weer inademt, wat weer bijdraagt aan bacteriële infecties aan de longen.

En meerdere malen per dag telkens weer een nieuw mondkapje pakken levert onomkeerbare schade op aan ons milieu. Het hoopt zich op in ons grondwater, onze oceanen, onze voeding en via verbrandingsovens in de lucht die we vervolgens weer inademen.
Lekker bezig.

Zelfs het RIVM raadt het af
Ah joh, doe niet zo moeilijk, het hoeft alleen maar op de gang, het is maar voor even, we doen het samen. blah, blah, blah.

Maar ja, mensen bespelen via angst is een hele effectieve psychologische truc. Gecombineerd met een scheut schuldgevoel, werkt goed.  Terwijl allang bekend is dat paniek, angst en negatieve stress, zeker als het chronisch is, binnen korte tijd het hele immuunsysteem plat kan leggen.

Er is nog nergens met degelijk wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het werkt. Maar wetenschappelijk bewezen schadelijke gevolgen zijn er talloos. Als je daar interesse in hebt kan ik je een lijst met onderzoeken mailen.
Zelfs het RIVM raadt het af. Maar ik ben bang dat ze dit filmpje zelf vergeten zijn…

Maar goed, het is ook toegegeven dat het niet over gezondheid maar over gedragsbeïnvloeding gaat. Wat hier betekent: mensen in een vicieuze angstcirkel houden.

Vrij kunnen ademen doet zoveel voor onze gezondheid! Als we weten hoe schadelijk het is voor ons immuunsysteem, moeten we echt heel snel ophouden met deze betutteling.

Emotie of feiten?
Lastig, want uit psychologisch onderzoek is gebleken dat we onze beslissingen nemen op basis van emotie in plaats van feiten. Dus je kunt wel om je oren geslagen worden met feiten, maar beter is om te kijken naar onze eigen vastgeroeste beperkende overtuigingen die ons telkens weer klemzetten.

Is het de angst voor een confrontatie met anderen? Bang om uit de groep gezet te worden? Angst dat ik niet meer naar binnen mag in het verzorgingshuis om mijn moeder te kunnen knuffelen, of wat denkt het dorp ervan? Bang voor uitsluiting van zaken zoals gewoon naar de winkel te kunnen zonder kans op een agressieve confrontaties of gewoon geen zin in gedoe?  Of simpelweg angst voor een boete?
Voor het laatste kun je terecht bij het LVH , de Landelijke Vereniging van Huisartsen. Zie daar onder punt 8.

Je eigen schaduw
Als je je er prettig bij voelt doe het maar laat het een persoonlijke vrijwillige keuze zijn, zonder dwang. Geef andere mensen de ruimte om andere keuzes te maken. Vind je het lastig en confronteert het met je eigen ongemak? Kijk wat er onder zit. Is het angst? Is het je eigen schaduw die je op anderen projecteert en waar je tegen het ageren bent?

Het is het persoonlijke intieme werk met onszelf dat we te verrichten hebben en die een enorme positieve invloed zal hebben op onze maatschappij.

Als ademcoach zie ik op dit moment vooral de schadelijke gevolgen van de mondkapjes, en de daarbij behorende angst en onvrijheid. Als we er vandaag allemaal gewoon mee stoppen, houdt het op. En echt de wereld zou zoveel gezonder worden.

Laten we niet normaal maken wat niet normaal is en onze glimlach zichtbaar maken voor de wereld. Het zou een zoveel fijnere en communicatievere samenleving creëren.

Uitdagingen
Houd stress en angst buiten de deur. Heel makkelijk als alles op rolletjes loopt. Maar het wordt pas interessant als het allemaal niet zo makkelijk loopt als de uitdagingen groter worden, door alles wat er op dit moment op ons afkomt.

Marien van Os, ademcoach
marien@yokidoki.nl