TU Delft: Waterkracht kan voorzien in 33 procent van de jaarlijkse wereldwijde energievraag

Waterkracht heeft de potentie om een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen te vervangen, is de conclusie van de Delftse wetenschappers. De huidige energieproductie van alle waterkrachtcentrales ter wereld voorziet slechts in 3 procent van die energiebehoefte.

Onderzoekers van de TU Delft hebben gedetailleerd de wereldwijde potentie van waterkracht in kaart gebracht. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

Waterkracht zou in potentie een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen kunnen vervangen. Deze studie brengt voor het eerst gedetailleerd in kaart wat de mogelijke bijdrage van waterkracht is op iedere locatie, gebaseerd op het verval en het debiet van iedere rivier ter wereld. De totale theoretische bijdrage van waterkracht is ongeveer 52 PWh/jaar, verdeeld over 11,8 miljoen locaties. Dit is gelijk aan 33% van de jaarlijkse wereldwijde energievraag; de huidige energieproductie van waterkrachtcentrales bedraagt 3% van die jaarlijkse energiebehoefte.