Soja in Flevoland

Tien Flevolandse boeren gaan biologische verse soja verbouwen. In augustus moet de eerste soja van het project FlevoVerseSoja geoogst worden.

De boeren namen afgelopen week de eerste zakken sojazaad in ontvangst van de provincie. “De Flevolandse koplopers leveren op deze wijze een bijdrage aan de eiwittransitie, doen ervaring op met de teelt van verse soja en verkennen samen de kansen voor het aanbieden van de lokale sojaboontjes bij regionale horecagelegenheden en supermarkten”, stelt gedeputeerde Jan-Nico Appelman namens de provincie.

Volgens de provincie Flevoland heeft de eiwitrijke plant ook voordelen voor de bodem waar het geteeld wordt. De plant haalt stikstof uit de lucht en verrijkt de grond. Groenten die na de soja geplant worden, profiteren daar van.

Zeeuwse soja

De soja in Flevoland is niet de eerste Nederlandse soja; in 2016 begonnen vier boeren in Zeeland al met een soortgelijk project. De laatste jaren is het Zeeuwse project verder uitgebreid. In 2016 werd op 170 hectare landbouwgrond soja geteeld.

Green Deal

Als het aan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe ligt, gaat de productie van Nederlandse soja verder omhoog. In een Green Deal spraken zij in 2016 af dat er ‘binnen enkele jaren’ op 10.000 hectaresoja verbouwd moet worden. Boeren in de drie noordelijke provincies werd eerder al een prijs van € 70 per verbouwde ton soja in het vooruitzicht gesteld.

Eiwittransitie

In de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen wordt niet alleen gekeken naar soja, maar ook naar insecten. Onder andere de Brabantse insectenkweker Protix kweekt al op grote schaal insecten om eiwitproducten van te maken. Naast insecten wordt ook zeewier een belangrijke rol toegedicht in de eiwittransitie.

Uit: duurzaambedrijfsleven.nl