Oplaadpunt voor elektrische binnenvaartschepen in de Waal bij Nijmegen

14 mei 2020 – Langs de Waal bij Nijmegen komt een duurzaam oplaadpunt met accucontainers voor elektrisch aangedreven binnenvaartschepen. Zon- en windenergie vullen de accucontainers met groene stroom. Halverwege 2021 moet het klaar zijn. “Energie Transhipment Hub Nijmegen” (E-T Hub) realiseert het project. Hierin werken ENGIE (Nijmegen), BCTN (Nijmegen), eL-Tec (Hattem), Tharsis (Delfzijl) en de gemeente Nijmegen samen. Met het project is 1,6 miljoen euro gemoeid.

Terugdringen CO2 en stikstof

Vanaf dat moment zal het duurzaam oplaadpunt volgens E-T Hub moeten bijdragen aan het terugdringen van CO2- en stikstofuitstoot in Gelderland. Daarmee komen we weer een stap dichter bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Met de door E-T Hub ontwikkelde duurzame snellaadmanier voor binnenvaartschepen kan tevens de piekbelasting van het elektriciteitsnet worden opgevangen. Alle overschotten van zonne- en windenergie die niet op het elektriciteitsnet terechtkunnen, worden gebruikt voor het duurzame oplaadpunt. Hiermee kunnen vervolgens elektrisch aangedreven binnenvaartschepen van stroom worden voorzien. Het verduurzamen van binnenvaart staat al langer op de agenda van de provincie en het Rijk. Met deze ontwikkeling wordt een belangrijke stap in de goede richting gezet om de binnenvaart te verduurzamen.

4 ton subsidie uit Gelderland

Van de benodigde 1,6 miljoen komt 1,2 miljoen van uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De overige 4 ton is cofinanciering die de provincie Gelderland vrijmaakt.

Bron: nieuwsbrief Gelders Energie Akkoord