Om biologische producten populairder te maken moet de overheid de btw voor biovoedsel afschaffen

Om biologische producten populairder te maken moet de overheid de btw voor biovoedsel afschaffen. Ook moet er een voorlichtingscampagne komen om de voordelen van biologisch eten aan het publiek te tonen. Dat zeggen Nederlandse biologische bedrijven in een voorstel aan minister Schouten.

De sector wil een lijst met tien voorstellen in september aanbieden aan de minister. De biologische bedrijven willen in ieder geval dat de overheid btw op biologisch afschaft. Daarmee zou het eten 9 procent goedkoper worden en zouden meer mensen het kopen.
Het marktaandeel voor biologisch eten groeit nauwelijks, zo blijkt uit recent onderzoek. In 2018 was het 3,19 procent, in 2020 3,21 procent. Daar moet verandering in komen, vindt branchevereniging Bionext. “De Green Deal van Frans Timmermans wil dat 25 procent van het landbouwareaal straks voor biologische landbouw is. Als je dat wil bereiken moet je ook een grotere markt creëren”, vertelt Michaël Wilde, directeur van Bionext. De voorstellen van de sector moeten helpen om die markt te maken.

Hoe duurzaam is biologisch?
Timmermans en de Europese Commissie zien biologische landbouw als onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. Toch verschenen er eerder onderzoeken die laten zien dat biologische veeteelt zorgt voor meer CO2-uitstoot. De dieren hebben namelijk meer ruimte nodig en ze groeien langzamer, waardoor ze meer broeikasgassen uitstoten. “Maar er was veel kritiek op die onderzoeken, en officiële organen zoals de Food and Agriculture Organization van de VN erkennen het nut van biologische landbouw voor het klimaat”, zegt Wilde.
Een studie van Wageningen University & Research (WUR) uit 2018 bevestigt de woorden van Wilde gedeeltelijk. Zo is de uitstoot van biologische melkveehouderij lager dan die van de reguliere. Dat komt vooral doordat gewone melkveehouderijen voer importeren dat niet duurzaam geteeld is. Dat kan bij biologische melkveeteelt niet. Maar in de analyse van de WUR blijkt ook dat kippen en varkens die biologisch opgroeien wel meer uitstoten, vooral door meer landgebruik. De onderzoekers geven echter aan dat het erg ingewikkeld is om biologische en reguliere landbouw te vergelijken.
Voor gewassen is biologisch echter wel veel duurzamer, zegt Wilde. “Dat komt vooral omdat biologische boerderijen geen kunstmest gebruiken, en dat is bij gewassen de grootste bijdrage aan de CO2-uitstoot.” Daarom denkt Bionext als vertegenwoordiger van de sector dat het tijd is om biologisch populairder en bekender te maken. Door de btw af te schaffen wordt het forse prijsverschil lager en zullen mensen eerder de bewuste keuze maken, zo hoopt Bionext.

Goedkopere biologische producten
Uit onderzoek van de consumentenbond bleek dat biologische producten in de afgelopen jaren al goedkoper werden ten opzichte van reguliere spullen. In 2014 was een biologisch product gemiddeld twee keer zo duur als de reguliere variant. In 2019 was een biologisch product nog maar 63 tot 75 procent duurder. Ondanks die prijsdaling is het marktaandeel van biologisch niet noemenswaardig gestegen.
Maar Wilde denkt dat dat prijsverschil vooral van een aantal producten komt. “Biologische kip is bijvoorbeeld wel zes keer duurder. Maar voor de meeste groenten is een prijsdaling van 9 procent door btw af te schaffen genoeg om het nagenoeg even duur te maken als de reguliere versie.”
Dat is echter niet genoeg om de consument te overtuigen, denkt Wilde. “Er is een een prijsperceptie-probleem. Mensen denken dat biologisch duur is, dus laten ze het links liggen. Terwijl men niet weet waarom het duurder is, en wat de milieuvoordelen zijn.” Daar ligt een verantwoordelijkheid voor de overheid en supermarkten, die samen beter kunnen communiceren. “Wij willen dat als sector niet zelf doen, want dan lijkt het gewoon reclame. We willen dat de overheid – met ons advies – uitdraagt dat biologisch belangrijk is voor een duurzame toekomst.”

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl