Categorie Archief: Voedsel

Regionale bezorgsuper van start: Puur Betuws

Geen mogelijkheid om zelf naar de winkel te gaan? Geen nood. Bestel gemakkelijk regionale, lekkere producten en laat ze over 2 dagen thuisbezorgen door een elektrisch busje van Puur Betuws. Of.... verkoop jouw producten via deze nieuwe online winkel! Puur Betuws creëert tevens werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo maakt zij niet alleen voedsel en economie weer lokaal en heel erg lekker, maar ook transport circulair en werkgelegenheid sociaal.

Lees verder

Chileense pruimen uit de Betuwe

Afgelopen week ontstond commotie over de zestigduizend pruimen van boer Hamelink uit Zeeland die dreigden te worden doorgedraaid omdat ze 3 millimeter te klein waren. Tegelijkertijd verkocht Albert Heijn pruimen in de bonus, met vermelde landen van oorsprong Chili en Zuid-Afrika. Albert Heijn, die veel kritiek kreeg te verduren, verweerde zich door aan te geven dat de in haar winkels vermelde oorsprong van de pruimen een fout was: de oorsprong was niet Chili maar onze Betuwe. Om precies te zijn van Halmfruit en Van Est uit Lienden. Door de aandacht van de media is Hamelink van zijn pruimen afgekomen. Het zou sowieso fijn zijn als supermarkten in de seizoenen in onze kersen-, aardbeien-, appel-, peren-, en pruimentijd de producten uit eigen land inkopen en dat inderdaad ook nog op het etiket vermelden!

Lees verder

Kwart groente en fruit van Albert Heijn groeit zonder landbouwgif

Ruim een kwart van de Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap van Albert Heijn kan goed geteeld worden zonder gebruik van de 27 meest schadelijke bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit resultaten van een meerjarige pilot van Albert Heijn en Natuur & Milieu.

Het doel van de samenwerking is dat vanaf 2019 geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Voor het project zijn in 2017 bij 17 van de in totaal 49 Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap pilots uitgevoerd. De resultaten van de eerste pilotronde zijn

Lees verder

Kaart houdt groenten en fruit 2x zo lang vers

De A6-formaat kaart, maakt gebruik van een combinatie van elektromagnetische golven en frequenties. De golven vertragen de groei van schimmels en andere bacteriën die voedsel laten bederven. Door de kaart bij bederfelijke producten te plaatsen, zoals in de koelkast of in de fruitschaal, blijven de producten twee keer zo lang houdbaar. Dat kan voedselverspilling verminderen.

Lees verder

Duurzame buurtendag

Nieuwsgierig waarom busladingen vol internationale geïnteresseerden al jarenlang naar ons stadje Culemborg komen? Klik verder en schrijf je in voor een welkom in de wijk Eva Lanxmeer die op zondag 27 september haar 15-jarig bestaan viert en iedereen die duurzaam wil leven trakteert op een inspiratievolle middag.

Lees verder

Dorp van Samen geopend

Haaftense kinderen bedachten in een variant van ‘Achterwerk in de kast’ dat er een plek moest komen voor jong en oud om te chillen. Een dorpsmoestuin. De afgelopen weken zwoegden stoere tieners en gespierde praatjesmakers om de wens in vervulling te laten gaan. Zaterdag was het openingsfeest op een onbenutte grond midden in het centrum.

Lees verder