Categorie Archief: Energie

Tiel: Zon op bedrijfsdaken

Op donderdag 5 september is een belangrijke stap gezet naar een energieneutraal Tiel. Met groot enthousiasme heeft wethouder Ben Brink het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’, dat geïnitieerd is door Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT) en de gemeente Tiel, geopend.

Lees verder

Zonneplas

De Coöperatie Lingewaard Energie realiseerde op het gietwaterbassin van het tuinbouwgebied Bergerden een drijvend zonnepark. Het gaat om 6150 zonnepanelen, waarmee jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen kilowatt zonnestroom kan worden opgewekt. Voldoende voor ruim 600 huishoudens.

Lees verder

Duurzame energie-opwek bij gemaal

Waterschap Rivierenland plaatst de eerste zogenaamde EQA-box bij het gemaal Quarles van Ufford in Alphen aan de Maas. De EQA-box is een innovatieve alles-in- één waterkrachtcentrale. Door de opwekking van energie kan het gemaal voorzien in een groot gedeelte van de benodigde energie en worden metingen en peilbeheer automatisch toegepast. Deze EQA-box is 100% visvriendelijk en de bijbehorende software zoekt automatisch de optimale hoogte en aanwezige energie in de waterstroom op. In geval van calamiteiten 'lift' de EQA-box automatisch mee.

Lees verder

Manifest

'Grootouders voor het klimaat' willen laten zien dat er vele opa’s en oma’s zijn die zich zorgen maken over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen opgroeien en zullen een manifest aan meerdere politieke leiders aanbieden.
Voor omschakeling naar een duurzame economie is een krachtig overheidsbeleid namelijk cruciaal. Met 2 miljoen grootouders in Nederland moet daar invloed op uit te oefenen zijn!
Het manifest is reeds ondertekend door bekende grootouders, van zowel linkse als rechtse politieke partijen, waaronder Herman Wijffels, Jan Terlouw, Job Cohen, Jacqueline Cramer, Jan Pronk, Bram van Oijk, Leen van Dijke, Theo Bouwman, Jan de Wit en Joos Ockels.
Een oproep aan alle opa's en oma's is het volgende te ondertekenen:
- de wereld van onze kleinkinderen wordt zeer ernstig bedreigd door klimaatverandering
- de opwarming moet beperkt worden tot maximaal 1.5 graad: met de huidige afspraken komen we boven 3 graden uit.
Ondertekenen kan door ...

Lees verder

De eerste twee van Betuwestroom

Natuurvoedingswinkel Naturijn en Stadsboerderij Caetshage zijn als eerste Culemborgse bedrijven overgestapt op Betuwestroom. Afgelopen maandag is dit feit bezegeld met een ludiek experiment: stroom opwekken uit een appel. Dat staat symbool voor de levering van duurzaam opgewekte stroom uit de Betuwe, het product van Betuwestroom.

Lees verder

Eiland compleet energie zelfvoorzienend!

Tesla en SolarCity installeerden, in slimme samenwerking met overheden, 5328 zonnepanelen en 60 accusystemen op het eiland Ta'u. Het overschot aan energie wordt overdag opgeslagen, goed voor 6 megawattuur. Als de zon onder is, kunnen de 873 eilandbewoners die opslag aanspreken. Een showcase voor een microgrid en milieu-ontlasting.

Lees verder

Marjan Minnesma: onderneem nu actie voor het te laat is!

"Kijk wat je als burger zelf kunt doen, ook om 'het grote geld' te beïnvloeden om investeringen in kolen, olie en gas NU te stoppen. Ik richt mij op de generatie die nu aan de knoppen zit, want wachten op een volgende generatie, is echt te laat! Groepeer je en stuur stelselmatig mails naar bijvoorbeeld pensioenfondsen om alle beleggingen uit de fossiele brandstoffen te halen".
De redactie neemt dit advies ter harte, dus binnenkort kunt u mailadressen verwachten, waar u uw oproep naartoe kunt sturen.

Lees verder

Zittend even opladen

In Culemborg kan je op de rotonde vlakbij het station even gaan zitten en meteen je mobiel of elektrische fiets opladen. De bank is namelijk voorzien van een zonnepaneel. De opgewekte stroom die niet meteen wordt gebruikt, gaat naar ...

Lees verder