Muisstil milieuverantwoord maaien

Waar het voor de een hèt geluid van de zomer is, is het de grootste ergernis van een ander; grasmaaiers. Een Amerikaanse luchtvaartingenieur ontwikkelde de innovatieve Mean Green Mower. Deze grasmaaier is emissievrij, muisstil en nu ook in Nederland verkrijgbaar.

Verkrijgbaar in Nederland

De Nederlandse ondernemer Mark van der Wal handelt sinds kort in de CO2-vrije elektrische grasmaaiers. “Ik zie dat het groenonderhoud momenteel verre van groen is,” vertelt Van der Wal. “Dat moet toch schoner en stiller kunnen, dacht ik. Toen ben ik op zoek gegaan naar een duurzaam alternatief.”

Muisstil milieuverantwoord maaien

Naast een lagere CO2-uitstoot heeft een elektrische grasmaaier nog een ander groot voordeel. Ze zijn veel stiller en op een afstand zelfs fluisterstil. Waar een grasmaaier op fossiele brandstof tussen de 100 en 110 decibel produceert, maakt de Mean Green Mower het gras een kopje kleiner met een output van slechts 83 tot 93 decibel. Volgens de producent is de grasmaaier daarom uitstekend te gebruiken in de buurt van scholen, universiteiten, ziekenhuizen of kantoren.

Zonnepaneel

De elektrische zitmaaier beschikt over drie lithiumaccu’s van 48 volt. “Met volle accu’s kan er zeven tot acht uur continu worden gemaaid,” aldus Van der Wal. Dit is mede mogelijk gemaakt door een zonnepaneel dat zich op het dak van de maaier bevindt. Hierdoor wordt de actieradius met een half uur vergroot. Ook is de maaier lichter dan conventionele maaiers door het gebruik van aluminium in plaats van staal. De maaiers zijn beschikbaar in verschillende grootte en prijs.

Financiëel gunstig

Volgens Van der Wal kan door een gunstige fiscale regeling aanspraak gemaakt worden op diverse belastingvoordelen voor groen ondernemen. Die kunnen, naar eigen zeggen, oplopen tot tweederde van de aanschafprijs. “Als je eenmaal met een duurzame en stille grasmaaier hebt gewerkt, wil je nooit meer een luide, vervuilende brandstofmaaier.”

Uit: Duurzaambedrijfsleven.nl