Kwart groente en fruit van Albert Heijn groeit zonder landbouwgif

Ruim een kwart van de Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap van Albert Heijn kan goed geteeld worden zonder gebruik van de 27 meest schadelijke bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit resultaten van een meerjarige pilot van Albert Heijn en Natuur & Milieu.

Het doel van de samenwerking is dat vanaf 2019 geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Voor het project zijn in 2017 bij 17 van de in totaal 49 Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap pilots uitgevoerd. De resultaten van de eerste pilotronde zijn wisselend.

Pilot geslaagd

Bij aardbei, komkommer, paprika, prei, tomaat, ui, peen en selderij bleek de pilot geslaagd en kan het gebruik van de schadelijke middelen worden weggelaten. Bij courgette, rucola, boerenkool en chinese kool bleek een pilot niet nodig: daarbij werden de 27 meest schadelijke middelen al niet gebruikt. Daarmee blijkt dat in totaal ruim een kwart van de gewassen in het groente- en fruitschap al goed geteeld kan worden zonder gebruik van de 27 bestrijdingsmiddelen.

Bij aardappelen bleken er vooralsnog geen pilots met voldoende slaagkans mogelijk. Voor die producten wordt gekeken of met rassenkeuze en sturen op milieulast toch milieuwinst te boeken is.

Verder onderzoek

In 2018 en 2019 worden de succesvolle pilots herhaald om te kijken of de resultaten standhouden. Daarnaast zijn er gewassen waarvoor nog geen pilot is uitgevoerd of waarop de eerste pilot nog niet succesvol was. Voor deze gewassen wordt in 2018 verder onderzocht hoe daar het beste zonder de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen geteeld kan worden.

Bron: MARTIJN VAN DER DONK van duurzaambedrijfsleven.nl