Categorie Archief: Inspiratie

Shell plant bomen en compenseert CO2 bij tankbeurt

Shell gaat in in samenwerking met Staatsbosbeheer de komende twaalf jaar in Nederland meer dan vijf miljoen bomen planten. De investering kost Shell ruim € 17 miljoen. Of de consumenten dit bedrag met één eurocent per liter meer te betalen, eigenlijk moeten opbrengen, is nog onduidelijk. Klik verder voor het artikel in Duurzaam Bedrijfsleven.

Lees verder

Geluidsscherm met zonnepanelen

Nederland kent duizenden kilometers geluidsscherm. Langs snelweg A50 bij Oss zorgt 400 meter geluidsscherm met ingebouwde zonnepanelen voor energie. Met de Solar Highway worden, bij wijze van proef, enkele tientallen huishoudens van energie voorzien.

Het officiële startsein voor de proef werd maandag gegeven door minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Water. Zij stak symbolisch de stekker in het project Solar Highways. De zonnepanelen zijn al sinds december 2018 ...

Lees verder

Meedoen met een dagje groen

Wat kan je het beste doen als je duurzaam wilt zijn? Hier vind je 16 dingen die écht invloed hebben op het milieu. Klik aan wat je wilt doen en hoe lang, en nodig anderen uit om mee te doen. Dan tellen wij alle besparingen bij elkaar op. Want met elk een dagje groen, kunnen we samen heel veel doen. Kijk op ..

Lees verder

Niet terug naar de natuur

'Terug naar de natuur' – het is een mythe. Waarom? Heel simpel: omdat we nooit uit de natuur zijn weg geweest. Het enige wat we hebben gedaan is dat we de natuur waarin we leven hebben verstopt onder een laag betonnen beschaving. Daarmee is het grotendeels uit ons dagelijkse gezichtsveld verdwenen. Als we onze relatie met de natuurlijke orde willen herstellen moeten we niet opnieuw in de romantische val trappen van 'wildernis' vs. 'beschaving', maar moeten we deze juist zien te verenigen. Dat schrijft Ruben Jacobs, cultuursocioloog, in Brainwash. Hele artikel lezen? Klik ..

Lees verder

Horeca belangrijk bij veranderen eetpatroon gasten

Restaurantbezoekers eten tot 113 % meer groenten en tot 13 % minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden. De waardering van de gast blijft hierbij gelijk of stijgt. Dat is aangetoond in vier wetenschappelijke onderzoeken bij negen horecabedrijven door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en adviesbureau Greendish.

Een slimme menu-aanpassing helpt restaurantgasten onbewust de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dagelijkse groenten te eten. En wat net zo belangrijk is, ook onze planeet profiteert; de aanpassing resulteert in een verlaagde CO2 voetafdruk door minder vlees en behoudt een vergelijkbare hoeveelheid afval. “Het leuke is dat je met kleine aanpassingen op het bord grote impact kan maken op het milieu” aldus Joris Heijnen van Greendish, bedenker van het onderzoek en de methode om het menu slim en duurzaam aan te passen. “Als alle restaurants en de mensen thuis de principes uit het onderzoek gaan toepassen brengen we de samenleving een stap dichter bij de klimaatdoelstellingen van ..

Lees verder