Categorie Archief: Links

100.000-ste schone kilometer

Op deze duurzame dinsdag bereikte CoöperatieAuto Culemborg een enorme mijlpaal. Het abonnement van de nieuwste deelnemer aan dit elektrisch autodelen initiatief ging in, met hierin de honderdduizendste schone kilometer. 24 coöperanten namen tot nu toe afscheid van 10 benzine/dieselauto's en delen nu 5 elektrische exemplaren. Zo rijden ze mede dankzij een speciale app 'anders, makkelijk en gr..

Lees verder

400 organisaties eisen radicale verandering Gemeenschappelijk Landbouw Beleid

Het huidige Europese landbouw- en voedselbeleid leidt tot: goedkope en niet-duurzame import en export, vooral van en naar ontwikkelingslanden (wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde , ontbossing en achteruitgang van de bodem); overspecialisatie van de productie; grenzeloze productiviteitsdoelen en een overheersende focus op concurrentie. Hierdoor wordt er geen bescherming geboden aan de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit, noch aan de mensen die in Europa en in andere gebieden die in de landbouw werken, inclusief de boeren. Kortom het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid en het huidige EU-handelsbeleid schaden onze mogelijkheden om de Europese gemeenschappen duurzaam te voeden.
Coalities uit twaalf EU-lidstaten die nauw samenwerken binnen Europese maatschappelijke platforms inclusief boerenorganisaties, vragen de voorzitter de EU-AGRIFISH-raad te leiden in de richting van ..

Lees verder

Zonnepanelen op bedrijfsdaken maatschappelijk gezien meest rendabel

Zonnepanelen op de daken van bedrijfsgebouwen leveren relatief het meest op. Panelen op huizen of in weilanden zijn minder rendabel. Daarom moeten ontwikkelaars vaker zonnepanelen op daken plaatsen, in plaats van op weilanden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Enpuls. In het onderzoek werden drie oppervlakten met elkaar vergeleken: zonnepanelen op landbouwgrond, bedrijfsdaken en daken van particulieren. Hierbij werd niet alleen gekeken naar hoe rendabel de verschillende opties zijn, maar zijn ook de maatschappelijke kosten en baten in beeld ..

Lees verder

Oplaadpunt voor elektrische binnenvaartschepen in de Waal bij Nijmegen

14 mei 2020 - Langs de Waal bij Nijmegen komt een duurzaam oplaadpunt met accucontainers voor elektrisch aangedreven binnenvaartschepen. Zon- en windenergie vullen de accucontainers met groene stroom. Halverwege 2021 moet het klaar zijn. “Energie Transhipment Hub Nijmegen” (E-T Hub) realiseert het project. Hierin werken ENGIE (Nijmegen), BCTN (Nijmegen), eL-Tec (Hattem), Tharsis (Delfzijl) en de gemeente Nijmegen samen. Met het project is 1,6 m..

Lees verder

Doorbraak in de Financial Times

‘Er zullen radicale hervormingen – die de heersende beleidsrichting van de
afgelopen vier decennia omkeren – op tafel moeten komen. Regeringen
zullen een actievere rol in de economie moeten accepteren. Zij moeten
openbare diensten zien als investeringen in plaats van als kostenposten, en
zoeken naar manieren om de arbeidsmarkten minder onzeker te maken.
Herverdeling zal weer op de agenda staan; de privileges van de ouderen en
de rijken in het bijzonder. Beleid dat tot voor kort als excentriek werd
beschouwd, zoals een basisinkomen en vermogensbelastingen, zal in de
mix moeten worden opgenomen.’

Rutger Bregman ontdekte deze tekst in de Britse Financial Times in april 2020.
Hij schreef erover in De Correspondent.

Lees verder

Zon op vrachtwagens

Het Nederlandse IM Efficiency wil zonnepanelen op vrachtwagens installeren, zodat deze geen diesel meer gebruiken voor de elektronica aan boord. Daarmee bespaart een truck maximaal 5,5 procent brandstof per jaar, wat 6000 kg CO2 scheelt. De laatste tests van de techniek beginnen in ..

Lees verder

Een corona is de lichtkrans bij een zonsverduistering. Tijd voor een nieuw verhaal

Het lamleggen van de huidige economie geeft ons tijd om stil te staan, en na te denken over een andere economie. Een economie waarin we beseffen dat deze voornamelijk bestaat uit diensten en zorg. Een economie waarin solidariteit en bestaanszekerheid voorop staan.
Een crisis geeft -naast de klap en enorme risico’s- zicht op tekortkomingen. En op essentiële vragen. Hoe kunnen we beter zorgen voor elkaar? Hoe kunnen we beter zorgen voor onze aarde? Hoe kunnen we ook onbetaalde -intrinsiek gemotiveerde- zorgarbeid zichtbaar maken in ons economisch model?
We kunnen denken aan zorgcredits -bijvoorbeeld een pensioen voor mantelzorgers-, een  universele mondiale prijs voor zuurstof, betere vergoedingen voor vrijwilligers. Maar zeker ook aan de eenvoudige en betaalbare oplossing: een volwaardig basisinkomen...

Lees verder