Categorie Archief: Leesvoer

Het Groene Consortium houdt vol

Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij leggen zich niet neer bij de beslissing van Citigroup hen te weren uit het vervolg van het biedingsproces om Eneco te kopen. Ze verwijten Citigroup dat het ná de inschrijvingsperiode de toelatingseisen voor het biedingsproces heeft verhoogd. Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij slaan de handen inéén en roepen gemeenteraden op om hen alsnog als toe te laten tot het biedings- en onderhandelingsproces. Samen willen ze van Eneco een nationale groene kampioen maken die echt groene én voordelige energie levert. “Eerst had men twijfel of we wel genoeg vermogen hadden. Dat hebben we nu aangetoond met een beschikbaar eigen vermogen van drie miljard euro..."

Lees verder

Chileense pruimen uit de Betuwe

Afgelopen week ontstond commotie over de zestigduizend pruimen van boer Hamelink uit Zeeland die dreigden te worden doorgedraaid omdat ze 3 millimeter te klein waren. Tegelijkertijd verkocht Albert Heijn pruimen in de bonus, met vermelde landen van oorsprong Chili en Zuid-Afrika. Albert Heijn, die veel kritiek kreeg te verduren, verweerde zich door aan te geven dat de in haar winkels vermelde oorsprong van de pruimen een fout was: de oorsprong was niet Chili maar onze Betuwe. Om precies te zijn van Halmfruit en Van Est uit Lienden. Door de aandacht van de media is Hamelink van zijn pruimen afgekomen. Het zou sowieso fijn zijn als supermarkten in de seizoenen in onze kersen-, aardbeien-, appel-, peren-, en pruimentijd de producten uit eigen land inkopen en dat inderdaad ook nog op het etiket vermelden!

Lees verder

Eerste grote pensioenfonds helemaal uit de steenkolen

Het pensioenfonds voor de grootmetaal, PME, belegt niet meer in producenten van steenkolen. Het fonds wil helpen de CO2-uitstoot terug te dringen en vindt het gebruik van steenkolen daarom niet meer van deze tijd.

PME is het eerste grote pensioenfonds dat helemaal uit de steenkolen stapt. Dat is opmerkelijk, omdat sommige bedrijven in de grootmetaal nog steenkool gebruiken, bijvoorbeeld om warmte op te wekken voor de productie van staal.

Lees verder

Eerste crematorium van het gas af

Ovens van crematoria zijn van oudsher in Nederland aangesloten op het gasnet. Gemiddeld is voor een crematie 60 m3 gas nodig. In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1.500 m3 per jaar. Uitgerekend in de stad Groningen komt het gasloze crematorium, omdat dit het eerste, nieuw te bouwen crematorium is binnen Dela waar de oven kan worden ingepast.

Lees verder

TU Delft: Waterkracht kan voorzien in 33 procent van de jaarlijkse wereldwijde energievraag

Waterkracht zou in potentie een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen kunnen vervangen. De totale theoretische bijdrage van waterkracht is ongeveer 52 PWh/jaar, verdeeld over 11,8 miljoen locaties. Dit is gelijk aan 33% van de jaarlijkse wereldwijde energievraag; de huidige energieproductie van waterkrachtcentrales bedraagt 3% van die jaarlijkse energiebehoefte.

Lees verder