Categorie Archief: Leesvoer

Eerste crematorium van het gas af

Ovens van crematoria zijn van oudsher in Nederland aangesloten op het gasnet. Gemiddeld is voor een crematie 60 m3 gas nodig. In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1.500 m3 per jaar. Uitgerekend in de stad Groningen komt het gasloze crematorium, omdat dit het eerste, nieuw te bouwen crematorium is binnen Dela waar de oven kan worden ingepast.

Lees verder

TU Delft: Waterkracht kan voorzien in 33 procent van de jaarlijkse wereldwijde energievraag

Waterkracht zou in potentie een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen kunnen vervangen. De totale theoretische bijdrage van waterkracht is ongeveer 52 PWh/jaar, verdeeld over 11,8 miljoen locaties. Dit is gelijk aan 33% van de jaarlijkse wereldwijde energievraag; de huidige energieproductie van waterkrachtcentrales bedraagt 3% van die jaarlijkse energiebehoefte.

Lees verder

Flexibel zonneglas

Het Amerikaanse bedrijf SolarWindow Technologies brengt een flexibel glas op de markt, dat niet alleen in gebouwen, maar ook in auto’s duurzame elektriciteit kan opwekken.

Het flexibele glas heeft een dikte van 0,1 millimeter en is voorzien van een coating met zonnecellen. Naast gebouwen kan het verwerkt worden in vliegtuigen en voertuigen. Ook is het flexibele zonne-materiaal geschikt om op niet-vlakke oppervlakken zonnestroom op te wekken.

In Nederland heeft de Delftse start-up Physee ramen ontwikkeld die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze worden nu getest en naar verwachting komen ze begin 2017 op de markt.

Lees verder

Naomi Klein trekt klimaatdebat open

De klimaatstrijd biedt volgens Klein de ideale kans om voor alles te ijveren wat de samenleving beter kan maken. De democratie versterken, de ongelijkheid tegengaan, werkgelegenheid creëren en afscheid nemen van de ratrace en consumptiedwang. Daartoe moet de overheid wel het geweer van schouder veranderen. Ze zal opnieuw moeten inzetten op regulering, publieke diensten en herverdeling. Zonder een sterke sociale beweging zal het zover niet komen.

Lees verder