Het tweede leven van Rotterdams hout

De gemeente Rotterdam haalt jaarlijks duizenden kilo’s hout op. Afvalverwerker Suez helpt de gemeente om het inzamelingsproces van hout te verbeteren. Daardoor kan er meer gerecycled worden en wordt de keten duurzamer.

Bijna drie kwart van het aangeboden hout krijgt inmiddels een tweede leven als nieuwe grondstof. Jaarlijks bewerkt Suez zo’n 200.000 ton houtafval. Dit staat gelijk aan een oppervlakte van ongeveer 1 miljoen vierkante meter. Rotterdam draagt daar 7.500 ton aan bij. Waar het hout voorheen vaak naar de bio-energiecentrales ging om voor elektriciteit te zorgen, wordt het nu hergebruikt.

Extra behandeling

Met twee extra sorteermachines wordt de grootste verontreiniging uit het proces gehaald, waardoor de nieuwe grondstof zuiverder wordt. Dit zorgt er onder andere voor dat het hout opnieuw gebruikt kan worden bij de productie van spaanplaat. “Een aantal spaanplaatfirma’s heeft al fors geïnvesteerd in hun eigen proces zodat ze grotere hoeveelheden verwerkt hout kunnen aannemen in hun productie”, stelt Ilse van den Breemer, manager overheden bij Suez.

Reststroom hout wordt kleiner

Van al het hout wordt nu nog maar 28 procent gebruikt om de bio-energiecentrales te voeden; de rest wordt, na behandeling, aangeboden voor hergebruik. “Het kostenplaatje is anders,” zegt Van den Breemer, “Van een dure reststroom om te verbranden, levert hout nu ineens wat op. Milieu en commercie gaan hier hand in hand.”

Bij de inzameling van houtafval probeert Suez daarnaast meer bronscheiding te stimuleren. Op zes milieuparken in Rotterdam wordt streng toegezien op goede scheiding. “We zien nu dat het echt werkt, dus ik hoop dat er meer gemeenten gaan volgen”, zegt Van den Breemer.

Circulaire initiatieven

Rotterdam heeft net als Suez circulariteit hoog in het vaandel staan. De stad wil in 2030 een circulaire economie als maatstaf hanteren en in 2050 helemaal circulair zijn. In de stad zijn al diverse circulaire oplossingen of worden daar plannen voor gemaakt.  Zo moet er methanol uit afval gehaald gaan worden en drijft in één van de havens een stadspark gemaakt van plastic uit de Nieuwe Waterweg.

Overgenomen uit: Duurzaambedrijfsleven.nl