Geluidsscherm met zonnepanelen

Nederland kent duizenden kilometers geluidsscherm. Langs snelweg A50 bij Oss zorgt 400 meter geluidsscherm met ingebouwde zonnepanelen voor energie. Met de Solar Highway worden, bij wijze van proef, enkele tientallen huishoudens van energie voorzien.

Het officiële startsein voor de proef werd maandag gegeven door minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Water. Zij stak symbolisch de stekker in het project Solar Highways. De zonnepanelen zijn al sinds december 2018 operationeel.

400 meter zonnepanelen

Over een lengte van 400 meter is het geluidsscherm uitgerust met 136 zogeheten bi-faciale zonnepanelen; panelen die aan twee kanten zonnecollectoren hebben. De panelen zijn vijf meter hoog; de zonnecellen zitten in de bovenste vier meter. Volgens Rijkswaterstaat zijn de panelen nog niet eerder op een dusdanig grote schaal toegepast.

Tot halverwege 2020 wordt de energieopbrengst van het project nauwlettend in de gaten gehouden, om een goede inschatting te kunnen maken van de financiële voordelen van toekomstige zonnegeluidsschermen. Ook wordt onderzocht welke invloed verschillende schoonmaakregimes hebben op de energieopbrengst. Het project kan naar verwachting veertig tot zestig huishoudens van groene stroom voorzien.

Veel potentie

“We zijn trots een bijdrage te hebben geleverd aan de belangrijke stap die vandaag wordt gezet in de opschaling van zonne-energie. De weg ligt open om van een 400 meter lang geluidsscherm met dubbelzijdige zonnepanelen naar honderden kilometers te gaan”, stelt Ton de Jong, directeur van ECN part of TNO

Veel zon

De A50 bij Uden is gekozen vanwege de gunstige ligging en de timing: de geluidsschermen moesten daar sowieso al worden aangepast. Daarnaast is sprake van een goede zonpositie voor de toepassing van bifaciale zonnecellen, omdat de vlakken van de schermen naar het oosten en westen zijn gericht.

Overgenomen uit: duurzaambedrijfsleven.nl