Enspijk wint Duurzaam Award

Schermafbeelding 2014-07-15 om 12.51.21Enspijk wint de 11duurzaam Award 2014, de prijs voor het dorp dat zich het meest heeft ingezet voor duurzaamheid in het afgelopen jaar. De coöperatie 11duurzaam richt zich op de 11 dorpen in gemeente Geldermalsen. 11duurzaam is verheugd om de Award deze eerste keer aan een zo overtuigende kandidaat uit te reiken. Dat gebeurde zondagmiddag tijdens het 11dorpenspel door Niko Wiendels, wethouder van Enspijk.

Uit het juryrapport

Het was Enspijk die bij het schrijven van het dorpsplan duurzaamheid als leidend principe omarmde. Ze hebben de samenwerking met Stichting Kien gezocht, een kenniscentrum en brancheorganisatie van installateurs en hebben met hen een plan gemaakt om Enspijk energieneutraal te maken. De focus voor de eerste jaren kwam te liggen op energiebesparing en slimme installaties. Inmiddels hebben 9 huishoudens een gesubsidieerd integraal advies gekregen voor de verduurzaming van hun huis en heeft de meerderheid van hen al in zonnepanelen of isolatie geïnvesteerd of plannen ontwikkeld om dat te gaan doen, meest met behulp van lokale ondernemers. Enspijk is ook de samenwerking met woningcorporatie KleurrijkWonen aangegaan, wat heeft geresulteerd in de verduurzaming van 46 huurwoningen in Enspijk. Het energielabel is bij de meeste woningen gestegen van label E naar een B label (bij een enkele woning naar label C.)

Al deze acties leiden niet alleen tot een energie-en geldbesparing bij bewoners en een vermindering van de CO2 uitstoot maar zetten ook het begrip duurzaamheid in de wijde omgeving op de kaart. Hiermee werd een voedingsbodem geschapen voor duurzaamheid als issue in de gemeenteraadsverkiezingen en voor de groei van 11duurzaam in de andere dorpen van Geldermalsen.”

Samenwerking

11duurzaam is dan ook bijzonder blij, niet alleen met deze winnaar van de eerste Award maar ook van het feit dat de duurzaamheidswerkgroep van Enspijk en Stichting KIEN de samenwerking met 11duurzaam zijn aangegaan. Zo kan de ervaring die in Enspijk is opgedaan ook in de andere dorpen worden gebuikt.

Criteria 2015

11duurzaam heeft een aantal criteria opgesteld voor de dorpen om zich het komend jaar in te gaan onderscheiden om volgend jaar de prijs in de wacht te kunnen slepen.

Deze criteria zijn:

  • De mate van afvalscheiding en daarmee de vermindering van het aantal ledigingen van restafval;
  • De mate waarin het energiegebruik is verminderd;
  • De toename van de opgewekte zonnestroom.

Dit natuurlijk allemaal per hoofd van de bevolking en ten opzichte van de nulmeting (medio 2014).

De strijd om de Award van 2015 kan beginnen!