Elektrische watertaxi in de vaart

De Franse watertaxi Seabubbles is nu ook beschikbaar in Nederland. Het volledig elektrische vaartuig maakt snel en duurzaam personenvervoer over waterwegen mogelijk.
Het vaartuig biedt plek voor vijf passagiers. Op een volle batterij kunnen de Bubbles ongeveer 65 kilometer afleggen en de maximumsnelheid ligt rond de 33 kilometer per uur.
Futuristisch design
De Bubbles van de Franse startup zijn zo ontwikkeld dat de romp bij een snelheid van 12 kilometer per uur boven het water uitstijgt. Hierdoor lijken ze boven het water te zweven. Dit komt door de draagvleugel, ook wel hydrofoil genoemd, die onder de romp bevestigd is.
Dit ziet er niet alleen gaaf uit, maar heeft ook een praktische functie. Doordat de romp zich niet door het water hoeft te bewegen, ligt de waterweerstand 50 procent lager dan bij een conventioneel vaartuig.
Ambities voor de toekomst
SeaBubbles hoopt in 2024 al in 50 steden actief te zijn met een netwerk van autonome watertaxi’s en dockingstations (waar de Bubbles kunnen opladen). Daarnaast staan er nieuwe versies van de Bubbles op de planning. In 2020 komt een exemplaar uit dat beduidend sneller is en in 2021 brengt de startup een grotere boot op de markt waar 12 mensen in passen.
Bron: duurzaambedrijfsleven.nl