Elektrische bestelbus komt eraan

De Britse startup Arrival gaat de komende tijd versneld elektrische bestelwagens ontwikkelen. Dankzij een investering van autobedrijven Hyundai en Kia van € 100 mln kan de startup haar unieke manier van auto’s maken sneller uitbouwen.

De autofabrikanten hopen met de investering de elektrificatie van licht vracht- en personenvervoer te versnellen. Hoewel elektrische auto’s al langer een vlucht nemen, zeker in de zakelijke markt, blijft het bedrijfsvervoer achter. Bestelwagens zijn vaak te zwaar, waardoor het lastiger is ze elektrisch te maken.

Skateboard platform

Arrival is een Britse startup die sinds 2015 aan een nieuw soort elektrische auto werkt. “Op dit moment zijn elektrische auto’s gewone benzinewagens waar een batterij in is gestopt. Dat maakt ze duur, inefficiënt en onderhoudsgevoelig”, zo legt Arrival uit in een persbericht. “Onze ‘generatie 2′-wagens zijn vanaf de grond elektrisch ontworpen en gebouwd. Daardoor zijn ze efficiënter en goedkoper.”

Arrival gebruikt een zogenoemd skateboardplatform als basis voor de auto’s. Dit is een alles-in-een carroserie met batterijpakket, elektromotoren, velgen en assen. Het geheel lijkt wat op een skateboard, vandaar de naam. Arrival zegt dat zo’n systeem makkelijk groter of kleiner te maken is en zelfs in kleinere oplage winstgevend is. De startup ziet een toekomst voor zich waar elektrische auto’s in minifabriekjes lokaal geproduceerd worden.

Betaalbare elektrische bestelwagens

Hyundai en Kia investeren in de startup, omdat de bedrijven potentie zien in de techniek. Vooral op het gebied van middelgrote voertuigen: shuttlebusjes en bestelwagens. Als deze betaalbaar elektrisch worden, kan dat grote invloed hebben op de uitstoot die de logistiek veroorzaakt.

Er rijden nu al een paar Arrival-busjes rond in Europa, als experiment. Met de investering van de Koreaanse autobedrijven kunnen die experimenten uitgebreid worden en kan Arrival werken aan een commerciële pilot voor de nieuwe elektrische voertuigen.

Hyundai en Kia investeren vaker in Europese elektrische autobedrijven. Het Kroatische Rimac kreeg vorig jaar bijvoorbeeld € 90 mln en laadpalennetwerk IONITY kreeg een onbekend bedrag.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl