Eerste crematorium van het gas af

Gasnet

Ovens van crematoria zijn van oudsher in Nederland aangesloten op het gasnet. Gemiddeld is voor een crematie 60 m3 gas nodig. In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1.500 m3 per jaar.

Technische innovaties

Dela is de eerste in Nederland met een elektrische crematieoven. De uitvaartverzorger heeft hiermee kennis gemaakt in Zwitserland. Tot voor kort was gas de meest efficiënte brandstof voor crematieovens. Door technische innovaties is elektriciteit ook efficiënt geworden. Daarmee is elektrisch cremeren een goed alternatief geworden in het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Uitgerekend in de stad Groningen komt het gasloze crematorium, omdat dit het eerste, nieuw te bouwen crematorium is binnen Dela waar de oven kan worden ingepast.

Klimaatneutraliteit

De overstap op elektrische ovens vermindert de CO2-uitstoot met gemiddeld 113 kilogram per crematie en is daarmee een belangrijke stap naar de gewenste klimaatneutraliteit. Sinds 1 januari 2018 werken alle crematoria van DELA al op groene stroom.

Voor de crematie zelf maakt het niet uit of de oven elektrisch is. Om crematies met hetzelfde respect, waardigheid en volgens de huidige wettelijke eisen uit te voeren, zijn geen aanpassingen nodig.

Duurzaamheidsdoelstelling

“Dela plaatst in de toekomst in haar nieuw te bouwen crematoria geen gasovens meer”, stelt Chris Beaulen, directeur Uitvaartdiensten. “Dit past in de duurzaamheidsdoelstelling van Dela voor klimaatneutrale uitvaarten in 2030. Wij zijn blij dat het juist Groningen is waar we als eerste zonder gas gaan werken.”

Bij bestaande crematoria wordt per situatie in de toekomst bekeken wat de meest gepaste methode is om een crematieoven te laten functioneren in relatie tot duurzaamheid.

In Europa zijn meerdere leveranciers van elektrische ovens, die DELA bekijkt voor de implementatie in Groningen.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven