Categorie Archief: Dirk III

Het Werfgoed in voorbereiding

Aan de Lek in Culemborg, op een landgoed van 12-18 hectare, komt straks deze school te staan. De school vormt het levendige middelpunt van het terrein. Er staat een biologisch-dynamische boerderij, er is een winkel en restaurant en er zijn ambachtelijke werkplaatsen. Ook staan er gezins- en seniorenwoningen en er is een dagprogramma voor uitvallers uit het onderwijs. Het wordt een plek waar het fijn toeven is, vol groen, slingerende wandelpaden, insecten, vogels en andere dieren. Op Het Werfgoed is iedereen uit de omgeving welkom. Er is rust, maar ook reuring en volop (economische) samenwerking. Bekijk deze vimeo om een ..

Lees verder

Regionale bezorgsuper van start: Puur Betuws

Geen mogelijkheid om zelf naar de winkel te gaan? Geen nood. Bestel gemakkelijk regionale, lekkere producten en laat ze over 2 dagen thuisbezorgen door een elektrisch busje van Puur Betuws. Of.... verkoop jouw producten via deze nieuwe online winkel! Puur Betuws creëert tevens werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo maakt zij niet alleen voedsel en economie weer lokaal en heel erg lekker, maar ook transport circulair en werkgelegenheid sociaal.

Lees verder

100.000-ste schone kilometer

Op deze duurzame dinsdag bereikte CoöperatieAuto Culemborg een enorme mijlpaal. Het abonnement van de nieuwste deelnemer aan dit elektrisch autodelen initiatief ging in, met hierin de honderdduizendste schone kilometer. 24 coöperanten namen tot nu toe afscheid van 10 benzine/dieselauto's en delen nu 5 elektrische exemplaren. Zo rijden ze mede dankzij een speciale app 'anders, makkelijk en gr..

Lees verder

15 juni 2020

“Slim laden maakt elektrisch rijden nog interessanter. Het is laden op maat. Je bepaalt zelf wanneer en hoe vol je batterij opgeladen moet zijn. En ook wanneer of tegen welke prijs je stroom afneemt of teruglevert aan het net. Daarmee is het dus goed voor je eigen portemonnee, voor een betere balans van het stroomnet en voor het gebruik van meer groene energie (direct van de zon). Slim laden heeft veel potentie”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven. De staatssecretaris nam als eerste de app ‘stekkerapp’ in gebruik op het slimme laadplein in Culemborg.

Lees verder

26 mei 2020

Onze onderliggende stichting heeft een naamswijziging ondergaan. Vanaf vandaag genaamd: Stichting Earthsmiles. De doelstelling van de stichting is bij de duurzaamheidstransitie de 3 p's 'People, Planet en Profit' in balans ..

Lees verder

4de elektrische coöperatieauto in Culemborg

Afgelopen zaterdag plaatsten we een nieuwe Renault Zoe - (bereik gemiddeld 315 km) mèt trekhaak voor een fietsenrek - op de Zandstraat in Culemborg. Coöperant Judith van Loon: "Ik ben lid omdat ik bewuster wil omgaan met mijn reiskilometers als bijdrage aan een schonere wereld. Autodelen in een coöperatie levert verrassend efficiënt autogebruik op en ik grijp toch nooit mis. Voelt goed."
Het doel van CoöperatieAuto is: schonere lucht, minder productie van auto's, meer ruimte voor groen en spelende kinderen en ... kosten delen.

Lees verder

3de coöperatieve elektrische auto in Culemborg

Zaterdag 'openden' CooperatieAuto-leden hun derde elektrische auto in Culemborg. De foto is genomen door het jongste lid: Teun Buwalda. De bolide is een nieuw model Renault Zoe die gemiddeld wel 315 km kan rijden op een volle accu. Het is de eerste van het model die in Europa met een deelsysteem rijdt! 
Al eerder is een grijze Renault Zoe op de parkeerplaats aan de Roland Holststraat en een lichtgroene Nissan Leaf op het Jan Wolkershof door de coöperatie geïntroduceerd ten behoeve van de doelstellingen: 
- schonere lucht
- minder productie
- meer ruimte
- kosten delen

Lees verder

5 oktober 2019

De wieken van de eerste windmolen van BetuweWind werden gemonteerd om Rivierenlanders van flink wat Betuwestroom te kunnen voorzien.
Samen beslissen en investeren levert een betere inpassing, beschikbaarheid van duurzame stroom en een financiële opbrengst op!

Lees verder

Louise Vet voor Duurzaam Bedrijfsleven

Louise Vet, hoogleraar ecologie en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, omschrijft zichzelf als een rasechte optimist en een doener. Als wetenschapper zit zij niet in een ivoren toren, maar mengt ze zich in het maatschappelijk debat. De soortenrijkdom van Nederland herstellen, is haar missie. “Bedrijven kunnen goed voedsel in de schappen bij Albert Heijn leggen en met houtverbranding moeten we stop..

Lees verder