Camper op zonnestroom rijdt naar Spanje

Studenten van Solar Team Eindhoven presenteerden afgelopen vrijdag hun nieuwste innovatie: een camper die puur op zonne-energie kan rijden én stroom levert voor alle gemakken in het voertuig. Met uitklapdak om bij stilstand nog meer energie op te wekken. Over een week vertrekt hij naar Spanje.

De bouwers van de Stella Vita, de nieuwste vrucht van het Solar Team, spreken liever niet van een camper. Ze noemen het een rijdend huis, dat van alle gemakken is voorzien. Als het dak omhoog staat (dat gaat op dezelfde manier als bij de klassieke Volkswagen-camperbusjes) vouwt het ook uit, wat in totaal 17,5 vierkante meter zonnepaneel oplevert.

Daarmee wekt de auto volgens de makers genoeg stroom op om niet alleen te kunnen rijden, maar ook een kookplaat, koffiezetapparaat en andere elektrische apparaten aan te sturen. “We kwamen op het idee van een rijdend huis met zonnepanelen nadat we het maximale hadden bereikt bij de gezinsauto”, vertelt PR-manager Tijn ter Horst. “De laatste was zo efficiënt dat hij meer stroom opwekte dan nodig was om te rijden. Wij dachten: waar kunnen we die elektriciteit dan voor gebruiken?” Zo werk de Stella Vita geboren.

Lichtgewicht en aerodynamisch

Dat de auto zo ver kan rijden, heeft een aantal redenen. “Het ontwerp is erg belangrijk. De wagen is druppelvormig, waardoor hij minder luchtweerstand heeft en dus heel zuinig kan rijden. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk lichte materialen gebruikt.” Dat heeft effect, want de camper weegt maar 1700 kilo, terwijl er een batterij inzit die ongeveer even groot is als die van de Tesla (de Model S weegt zo’n 2000 kilo).

Volgens Ter Horst kan de wagen, met een volle batterij en op een zonnige dag, 730 kilometer rijden. “Daarna moet je natuurlijk wel weer een tijdje onder de zon opladen, tot de batterij vol is. Maar het laat zien wat er mogelijk is.” Of dat bereik in de praktijk ook zo hoog uitkomt, moet blijken tijdens de tour waar de Stella Vita op gaat. Zondag 19 september vertrekt de camper vanuit Eindhoven, om op verschillende plekken te stoppen. “We willen de auto tonen aan mensen, om te inspireren. En te laten zien wat er allemaal mogelijk is als je voorbij de gebaande paden gaat.” Uiteindelijk moet het Solar Team op 15 oktober eindigen in het Spaanse Tarifa.

Wennen aan nieuwe auto

Ter Horst denkt dat aspecten van de camper in de toekomst ook in ‘gewone’ auto’s zullen komen. “Mensen moeten wennen aan het nieuwe denken achter auto’s, aan het nieuwe concept. Het ontwerp is bijvoorbeeld anders dan wat je van een normale auto kent. En ook de zonnepanelen op de auto zijn natuurlijk nieuw, hoewel Lightyear dat nu al commercieel aan biedt.”

Maar het Solar Team denkt niet dat ze in hun eentje de hele autowereld kunnen disrupten. “We willen niet alleen aandacht voor onze camper. We vragen aandacht voor alle nieuwe oplossingen, om rijden en reizen duurzamer te maken. Er zijn zoveel mensen met goede ideeën. Als we die omarmen, en de technologie ondersteunen, dan zal blijken dat een duurzame toekomst helemaal niet zo ver weg is.”

Bron: Change.inc