Belastingverschuiving van arbeid naar gebruik: goed voor mens en milieu

Een verschuiving van belasting van arbeid naar vervuiling en verbruik van natuurlijke hulpbronnen kan leiden tot meer banen, meer duurzame groei, minder uitstoot en minder importafhankelijkheid. Dat stelt The Ex’tax Project in een deltaplan voor belastinghervorming.
Bij de start van de Week van de Circulaire Economie maandag overhandigde Femke Groothuis, oprichter  van The Ex’tax Project, het deltaplan aan staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief. “Ons onderzoek laat zien dat belastinghervorming goed is voor de economie, goed voor werkgelegenheid en goed voor CO2-reductie”, zegt Groothuis over de belastingverschuiving van arbeid naar vervuiling en verbruik van natuurlijke hulpbronnen. Zij benadrukt dat het niet gaat om méér belasten, maar slimmer. Op die manier kan het belastingstelsel bijdragen aan groen en inclusief herstel.
“Iedereen snapt dat de spelregels die ons in de problemen hebben gebracht, die problemen niet gaan oplossen. Om duurzaam ondernemen een eerlijk speelveld te geven, moet de tax-shift er nu komen.”
Bron: Change.inc