Auto van de straat

Drie Brabantse straten uitverkoren om deel te nemen aan het project ‘Auto van de straat’

DEN BOSCH/WOUDRICHEM – Drie Brabantse straten starten binnenkort met het project Auto van de straat. Een project van de provincie Noord-Brabant en Natuur & Milieu om mensen kennis te laten maken met autodelen. De uitverkorenen zijn: Kerkstraat/Arsenaal in Woudrichem, Kattenbosch in Rosmalen en Henriette R. Holstlaan/Helene Swarthstraat in Den Bosch.

De genoemde straten kunnen vier maanden twee elektrische deelauto’s gebruiken. Voor de ‘winnende’ straat komt daar nog eens vier maanden bij. Tijdens het project wordt onderzocht of het denken over autodelen verandert. Bewoners van Brabantse straten konden zich tot 8 februari aanmelden. Tijdens de vier maanden dat ze een deelauto rijden, moeten ze zoveel mogelijk aandacht genereren op social media en ze moeten proberen het aantal deelnemers te vergroten. De straat die dat het beste doet, mag de deelauto nog eens vier maanden langer houden.

Met het project willen de organisaties de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95 procent van de tijd stil staan. ,,Ze nemen dan ruimte in die ook voor speelplekken of groen gebruikt kan worden. Als meer mensen gaan autodelen, zijn er minder auto’s nodig en komt er meer ruimte vrij in de straat”, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Snelwegen

Niet alleen in de straat, maar ook op de snelwegen, komt er volgens de provincie en Natuur & Milieu meer ruimte als meer mensen gaan autodelen. Uit onderzoek van kennisplatform CROW blijkt dat autodelers 15 tot 20 procent minder kilometers maken. ,,Deze proef met autodelen kan er voor zorgen dat bewoners anders naar autobezit gaan kijken. Een elektrische deelauto blijkt vaak goedkoper en net zo comfortabel. Het zou me niks verbazen als de deelnemers na afloop hun eigen deelautoproject starten”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie) van de provincie Noord-Brabant.

Andere provincies

Als het project aanslaat wil Natuur & Milieu ook met andere provincies aan de slag. Demmers: ,,Het is echt tijd voor een grote doorbraak van autodelen. Het is goedkoper, het levert heel veel ruimte op en als de deelauto elektrisch is, is het ook nog schoner.” Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 41.000 deelauto’s. Afgelopen oktober werd door meerdere partijen afgesproken dat dat er in 2021 100.000 moeten zijn en dat dan het aantal autodelers is gestegen van 400.000 naar 700.000.

Bron: De Gelderlander/ Brabants Dagblad