100.000-ste schone kilometer

Op deze duurzame dinsdag bereikte CoöperatieAuto Culemborg een enorme mijlpaal. Het abonnement van de nieuwste deelnemer aan dit elektrisch autodelen initiatief ging in, met hierin de honderdduizendste schone kilometer. 24 coöperanten namen tot nu toe afscheid van 10 benzine/dieselauto’s en delen nu 5 elektrische exemplaren. Zo rijden ze mede dankzij een speciale app ‘anders, makkelijk en groen’.

Vol trots verhalen Baukelien Franken en Jan de Kock van de coöperatie: “Onze doelstelling is schone lucht, minder productie, meer ruimte voor groen en spelende kinderen én kosten delen! Vanaf 2018 zijn we organisch gegroeid van twee naar nu vijf auto’s. We gebruiken en verbeteren samen The Mobility Factory app, waarmee je eenvoudig kan reserveren, de laadstand uitlezen en direct de auto kan gebruiken. Er is altijd wel een auto beschikbaar en je wordt ook bijvoorbeeld qua onderhoud volledig ontzorgd.”

In Culemborg kwam CoöperatieAuto tot stand in nauwe samenwerking met Vrijstad Energie. Dit omdat er meer laadpalen nodig waren. Inmiddels wemelt het van die palen in Culemborg en staan er auto’s in de wijk Lanxmeer en in het centrum. Initiatiefnemers die ook mee willen werken aan het creëren van een leefbare omgeving in hun buurt kunnen informatie vinden via www.cooperatieauto.nl en cooperatieauto@gmail.com.

Ervaringen

Ook de deelnemers aan de coöperatie zijn aardig enthousiast. Inge: “De app van het coöperatief auto’s delen staat inmiddels bovenaan in ‘mijn favorieten’ lijstje in mijn telefoon. Met één klik een auto opzoeken, reserveren, verlengen, openen en afsluiten. Het werkt allemaal heel snel en soepeltjes, zelfs voor een digibeet als ik.” En Judith: “Ik ben lid omdat ik bewuster om wil gaan met mijn reiskilometers als bijdrage aan een schone wereld. Autodelen in een coöperatie levert verrassend efficiënt autogebruik op en ik grijp toch nooit mis. Het voelt goed.”

Europa

Het autodelen initiatief ontstond vijf jaar geleden in Gent waar burgers startten met de eerste Renault Zoë’s. Ze ontwikkelden daarbij een eveneens coöperatieve app. In 2018 startte CoöperatieAuto Culemborg en ging Gent samenwerken met Barcelona. Waarna ook Lochem, Hilversum, Keulen en Mainz aanhaakten. Zo ontwikkelt het elektrisch autodelen zich steeds verder en groeit de Europese Mobility Factory app mee. De coöperaties delen daarbij hun know how met elkaar, gemeentes en bedrijven.