Succes doorzichtige zonnepanelen op kas

Doorzichtige zonnepanelen op de kas kunnen veel betekenen voor duurzaamheid, maar zorgen die panelen er niet voor dat de planten in een kas te weinig zon krijgen? Een nieuw onderzoek naar (rode) sla laat zien: groente gedijt goed, ook als je een deel van het licht wegneemt.

Het onderzoek van de North Carolina State University laat zien dat zonnepanelen op kassen geen slechte gevolgen hebben voor de planten in de kas. Dat is een opsteker voor de onderzoekers, die eerder transparante zonnecellen bedachten die in kasruiten verwerkt kunnen worden. De zonnecellen wekken stroom op met een deel van het zonlicht, terwijl de rest door de ruiten gaat en op de planten valt.

De vraag was of het licht dat de zonnepanelen absorberen niet op de een of andere manier belangrijk was voor de groeiende groente. Kan een komkommer wel zonder (infra)rood of (ultra)violet licht? Om dat uit te zoeken bouwden de onderzoekers een proefkas voor rode kropsla, met ruiten op het dak in vier verschillende kleuren: eentje doorzichtig als controle, en drie die allemaal een ander deel van het licht absorberen.

Verrassend resultaat

Wat bleek? Alle sla groeide even goed. Zelfs voor de onderzoekers was dit een verrassing; ze hadden meer verschil tussen de verschillende secties in de kas verwacht. Dat is goed nieuws voor het klimaat, want het zou betekenen dat transparante zonnepanelen op kassen zonder gevolgen voor de opbrengst geplaatst kunnen worden. De onderzoekers berekenden eerder dat kassen met zonnepanelen energieneutraal kunnen worden.

Er is natuurlijk wel meer onderzoek nodig voor ze met zekerheid kunnen zeggen dat álle groenten zonder gevolgen onder zonnepanelen kunnen groeien. Als volgende stap wagen de Amerikaanse wetenschappers zich aan tomaten: een plant die lastiger groeit dan simpele sla. Als daar ook geen of weinig verschil blijkt te zijn, wordt een praktijktoepassing van de transparante zonnepanelen misschien mogelijk.

Bron: Change.inc