Rivierenlanders-in-verbinding tour
Op 15 september 2024 heeft een verbindingstour plaatsgevonden. Het doel van de tour: elkaar en elkaars verbindingsplekken beter leren kennen en elkaar inspireren voor een menselijker, ‘bottom-up’ gebouwde samenleving. Hieronder een impressie van de dag, waaruit blijkt dat dit doel ruimschoots gehaald is.

Tijdens de verbindingstour zijn negen mensen van Society 4.0 uit Arnhem, Nijmegen, Culemborg, Oud-Beijerland en Rotterdam letterlijk in elkaars keuken gaan kijken. De tijd om de behoorlijke afstand af te leggen, zo van oost naar west, is nuttig besteed door in wisselende samenstellingen in de auto’s te reizen en zo elkaar beter te leren kennen.
Arnhem – ontbijt
De tour begint om 9.00 uur met het ontbijt in de Stadskeuken in Arnhem van Tjwan Oei. Tjwan is dan al druk in de weer, want op deze locatie staat die dag nog veel meer op het programma. Als ook de Rotterdammers van Rotterdam vertrokken én gearriveerd zijn, wordt er gesmuld van de heerlijke broodjes. De Stadskeuken is een multifunctionele ruimte die zich bevindt tussen de kerk, het gerechtshof en het gemeentehuis en met een dagbestedingsruimte op de eerst verdieping. Het meest opvallend is de laagdrempeligheid, zegt Tjwan: “Iedereen die binnenkomt, voelt zich meteen op zijn gemak en begint met de eerste de beste een praatje”. In de stadskeuken is het mogelijk om naast de euro met Arnhems Hert en met de Florijn te betalen. Door zoveel mogelijk verschillende activiteiten te houden en doelgroepen te bedienen kunnen door een verhoogde omzet de prijzen laag worden gehouden. Daarnaast zijn de prijzen variabel, met een indeling naar draagvlak in budget, flow en abundance.
Bij Carla Onderdelinden op het terras thuis in Nijmegen is er koffie. Voor Carla dé aanleiding om op de plaatselijke lekkernij te trakteren: het overheerlijke Mariken brood. Carla vertelt dat ze zich altijd al voor een nieuwe economie en samenleving heeft ingezet maar het nu echt zelf aan de grond zet in haar eigen wijk Dukenburg. Haar motto is: ‘groot denken en zelf (klein) doen’. Zo ontdekte ze dat ze met haar eigen laurierboom in haar achtertuin de hele wijk van laurier in de soep kan voorzien. Ze merkt dat alles steeds moeitelozer gaat en dat de Wijkmakerij Dukenburg als een magneet begint te werken voor inwoners en lokale bedrijven en organisaties.
Nijmegen – koffie met Marikentaart
Culemborg – lunch
Vervolgens gaat de route naar Culemborg, naar de wijk Lanxmeer, waar Jan de Kock en Baukelien Franken aan een hof wonen met een gezamenlijke tuin in het midden. De soeplunch van de net geoogste pompoenen van de stadsboer wordt hier in het zonnetje onder de walnotenboom genuttigd. Jan vertelt over de eigen ruimte in Tiel (Earthsmiles) wat geweldig is om ‘nieuwe wereld’ mensen en initiatieven te verbinden en tot wasdom te laten komen. Daarnaast benadrukt hij het belang van samen autonoom zijn in een wijk en dat je relaties je behulpzame vrienden worden.
De groep is tijdens de lunch ook getuige van gesjouw met volle kisten met appels die net geplukt zijn ter ere van het appelplukfeest die dag. Rudin Swagerman, buurman uit het nabij gelegen hof en technicus, vertelt hoe hij via een open source netwerk ‘Circles’ ontdekte en ‘Vrij Betuwe’ daarvan op de hoogte bracht. Hoeksche Waardster Anja Gerritse maakt met hulp van Baukelien binnen een paar minuten een gratis account voor Circles en maakt direct van haar startkapitaal van 130 Circles er 50 voor de lunch over van haar en regiogenoot Annemarie Zirkzee.
Hoeksche Waard
Rob Romeijn, Anja en Annemarie hebben door een oproep in de coöperatienieuwsbrief, gepubliceerd op een eigen omgeving op het platform Discord, een compleet thee-ontvangstcomité geregeld. Het restaurant ‘Op de Dijk’ (wat zich middenin het pittoreske Oud-Beijerland bevindt) zit helemaal vol met gelijkgestemde gastvrije, hartelijke Hoeksche Waarders. Het blijkt dat de coöperatie ‘plat’ is, want hoewel er natuurlijk een bestuur is, nemen bijna alle mensen het woord als wordt gevraagd ‘of iemand nog iets wilde zeggen’ voordat de tourders naar Rrrrrrotterdam vertrekken…
Hoewel het restaurant voelt als ‘hun eigen plek’, dromen de Hoeksche Waarders over iets anders. Omdat de locatiezoektocht nog geen resultaat heeft is besloten eerst te kijken welke activiteiten er ontplooid worden en daar dan een plek bij zoeken (of de plek de Hoeksche Waarders in verbinding vindt….?).
Rotterdam – diner
In Rotterdam is het vanwege omleidingen een toer op zich om ‘Ons Huis’ (een gezellige eetkamer) te bereiken. Iedereen is blij tot het eind te zijn gebleven, want het lekkerste blijkt voor het laatst te zijn bewaard. Speciaal voor ons hebben Pandora Tabatabai Asbaghi en Maarten Meddens een Surinaamse kok ingehuurd en die kan er wat van. Maarten tipt ons om na elke gang naast een andere Rotterdammer te gaan zitten én hij adviseert een strippenkaart voor het drinken te kopen. Dus het was óf trakteren of niet droog staan als je Ons Huis te Rotterdam nog eens bezoekt.